Thursday, September 15, 2005

ELMA YE #2


Merhabalaaar... Bloguma hoş geldiniz:) Öncelikle böyle bir yemek etkinliğine ilk defa katıldığım için çok heyecanlı olduğumu belirtmeliyim... Yemek yapmaktan büyük zevk alan birisi olarak yemek bloglarında dolaşıp değişik tarifleri not etmek ve denemek en büyük zevkim. Ama şimdiye kadar yaptığım yemekleri blogumda sergilemeye hiç cesaret edememiştim..Bu etkinlik benim için çok keyifli oldu. Sadece elmalı bir tatlı yapmadım bunun yanı sıra yapılış sürecinin illustrasyonunu da yaparak mutfakta ne kadar tertipli ve düzenli olduğumu da sizlerle paylaşmak istedim :)) Benim "Elma Ye" etkinliği için seçtiğim tatlı "Karamelli Elmalı Turta" internette bu tatlıyı biraz araştırınca "Upside Down Apple Pie" adı altında birçok tarife ulaştım. Yaklaşık hepsinin tarifi birbirine benziyordu, bende bu tariflerin doğrultusunda birazcıkta kendimden birşeyler ekledim ve aşağıda gördüğünüz tatlı ortaya çıktı. Bu arada kafama takılan bir soru da olmadı değil. Tart, turta ve pay aynı şeyler mi yoksa yapılış ve biçim şekillerine göre farklı anlamlar mı taşıyorlar. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Ben tatlımı turta olarak adlandırdım yanlış olduysa kusura bakmazsınız artık:) Tadına gelinceeeee......:) Eşim oldukça lezzetli dedi ve bir dilimini fotoğraf çekimlerimin hemen sonrasında midesine indirdi. Hatta dekor olarak kullandığım nane yapraklarını bile yedi! Sanırım ilk yemek etkinliğim başarılı olmuştu:) Şimdi evdekiler diğer etkinliği dört gözle bekliyorlar ;) Lafı fazla uzatmadan tarifimi veriyorum..vee iştee karşınızda Pino'nun Muhteşem Karamelli Elmalı Turtasııııııı....

MALZEMELER:
9 çorba kaşığı tepeleme un
6 çorba kaşığı pudra şekeri
3 yumurta
125 gr margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4 adet büyük boy yeşil elma
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1/2 su bardağı şeftali reçeli (başka bir reçelde olabilir)
1 çorbakaşığı bal
Karamelize işlemi için: 1 çay fincanı şeker
1 çay fincanı su
3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI:
Elmalı turtayı yapacağım kalıbın içerisinde şeker ve suyu kaynattım, kaynama sırasında limon suyunu ilave ettim ve 10 dakika gibi bir sürede şeker karamel haline geldi. Ayrı bir cezvede margarini erittim, 1-2 kaşığını soğuyan karamelin üzerine dökerek kaşıkla yüzeyine yayılmasını sağladım. Soyulmuş ve dilimlenmiş elmeları 1 kat karamelli tabana dizdim. Üzerine dövülmüş cevizleri döktüm. Cevizlerin üzerine şeftali reçelini gezdirdim ve 1 kat elma daha dizdim. Başka bir kapta yumurta, vanilya ve şekeri çırptım. Elenmiş un ve kabartma tozunu yavaş yavaş ekledim. Mikser ile akışkan bir hamur olacak şekilde karıştırmaya devam ettim. Daha sonra elmalarımın üzerine eşit dağılacak şekilde döktüm. 170 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika arası pişirdim. Fırından çıktıktan sonra ılık iken servis tabağına ters çevirdim.
Ben tatlımın üzerine tarçın serperek servis yaptım, isteyenler pudra şekeri de serpebilir. AFİYET OLSUN :)

14 comments:

virginiavalle.blogspot.com said...

Your style is very beautiful :D

Unknown said...

waouwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!Aman Allahim yok boyle bisi... super bi elmali tarif hemde sirin mi sirin bir illo esliginde.. keyif ustune keyif.. bu iki lezzeti bir arada bize sundugun icin coook sagolasin sevgili pino;) cok tatli olmus
!(^_^)!
kolay malzemeler kolay bir tarif .. benim favorim.. ellerine kollarina saglik..
sevgileeer:)

pinomino said...

Çok teşekkur ederim Nuray'cim. Boyle guzel iltifatlardan sonra ben daha neler pisiririm neler ;)

virginiavalle.blogspot.com said...

Well about your question on my dolls.oh no!, I was a teacher craft with children and sometimes is necessary be creative with them, because they boring inmediately :) for that reason I create them, but long time ago,when I was 19 years old :D.. The past year I decide to create them again but trendy :D......Thanks for visiting my blogs. At night I ll bookmarks you :)

Anonymous said...

Cok tatli bir tarif ve guzel bir sunum! Cok seker cizimlerin var.. Rica etsem, cizim ve boyama asamalarini da bize anlatir misin? Fotograflayarak filan. Tesekkurler.

pinomino said...

Tabiki Rabia'cığım, Bu haftadan sonra çalışmalarımı nasıl yaptığımı anlatırım. (Bu haftam biraz yoğun da!). Gelecek hafta sizlerle illustrasyonlarımın çizim aşamalarını paylaşırım :) Güzel commentleriniz için çok teşekkürler, SEVGİLEEER ;)

Unknown said...

Cool illustration ... and Yummm!!

virginiavalle.blogspot.com said...

Pino that plate look delicious?? You made it?? ;)

virginiavalle.blogspot.com said...

Will be great a little translation :D...... about your pie :DDDD

virginiavalle.blogspot.com said...

Pie in English :DDDDDD

Anonymous said...

Cok cok güzel ellerinize saglik, basarilarda dilemek isterim buarada ve resimlerinizide ögmeden kacmak istemem.
sevgiler

sarah said...

Merhabalar Pino

Cizim stilini cok begendim, elma-ye sayesinde blogunu kesfettigim icin cok memnunum

Kolay gelsin:)

sarah

Doruk said...

Nefis, nefis! Sendeki ellerin hem lezzeti, hem de çizim yeteneği var. O yüzden iki kere ellerine sağlık!

Leo Graphics said...

Bu ne yetenek böyle. Çizim desen çizim ahçılık desen ahçılık. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...