Thursday, March 02, 2006

Düşünce Hırsızları!!!


Dün sevgili Tijen İnaltong’un blogunu ziyaret ettiğimde euroturk adlı sitenin popüler yemek bloglarında bulunan tarifleri ve fotoğrafları blog sahiplerinden izin almaksızın ve referans göstermeksizin birebir kopya ederek yayınladığını ve bunun fark edilmesi sonucu yapılan uyarılar ile tarifleri apar topar kaldırıp karşılığında saçma sapan yazdıkları bir bahaneyi (google’dan tarayıp yazmışlar!!..) okudum..Oldukça yüzsüzce ve pişkince yazılmış ve özür dileme mahiyetinde bile olmayan bir yazı..
Ben kendi adıma düşününce böyle bir zihniyeti kavramakta güçlük çekiyorum..tasarım ile uğraşan biri olarak yaptığım işlerde değil kopya, piyasadaki herhangi bir ürüne benzemesi bile bende aşırı rahatsızlık uyandırır..oysa tekstil sektöründe çalışanlar bilirler..çoğu firma genelde koleksiyonlarını fuarlara gidip oradaki modelleri birebir kopyalayarak oluşturur..hızını alamayanlar ünlü ve popüler mağazalardan alışveriş yaparlar ve zaten iyi satan modellerin kalıplarını çıkartarak yine aynı şekilde hırsızlıklarını başarıyla tamamlayıp ürünlerini mağazalarında satışa sunarlar..Ne kadar güzel bir hayat..başkaları didinsin çabalasın..para ve emek harcasın..diğer akıllılar ise zaten bitmiş olan işin üzerine hop diye yatsın..
İnternet ortamındaki eserler için durum daha da vahim ve korunması zor bir konumda..
Peki bu kadar kolay mı büyük emek ve özverilerle hazırlanan işlere sadece oturduğu yerden copy-paste ile sahip olmak ve sanki kendi eseriymiş gibi yayınlamak..daha doğrusu çalmak..ne yazık ki evet!! Kopyalamaların ve çoğaltmanın tek bir klik ile mümkün olduğu bir teknoloji art niyetli insanlar için herşeyi mümkün kılıyor..
Ülkemizde düşünce ürünleri Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunuyor.
Bu konudaki davalara ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de kurulan Fikri ve Sınai Haklar uzman mahkemelerinde bakılıyor.
Bana kalırsa cezai yaptırımların yanı sıra bu konu toplumsal düzeyde ele alınmalı ve mücadele edilmelidir..
Piyasadaki bir kitabı kopyalayıp satan bir korsan üretici kadar bunu almakta sakınca görmeyen tüketici de en az onun kadar suçludur..
Bunun yanı sıra bence bloglar arasında sanal hırsızlıklara karşı ortak bir proje başlatılmalı ve en azından bu tip olaylar fark edildiğinde ihbar edilebilecek bir blog açılmalı..
Ayrıca hukukçu olan blogger'ların ise konuyu daha kapsamlı bir şekilde ele alıp internet kullanıcılarını bilgilendirmeleri gerektiğini düşünüyorum..
Konu ile detaylı ilgilenenler için ise WIPO 'nun sayfası (World Intellectual Property Organization) ilgi çekici olabilir..

21 comments:

bgm said...

Pino çizimin gene süper olmuş. Yazdıklarında da sonuna kadar haklısın.. Sessiz kalmak bu tip insanlara güç veriyor.

pinomino said...

teşekkür ederim begümcüm..bence de sonuna kadar mücadele etmeli bu kopyacı zihniyetlerle..çok sevgilerle:)

Anonymous said...

Çizimin her zamanki gibi çok güzel.
**
Haklısın Pınar. Yazdıklarında sana kesinlikle katılıyorum. Üretmek yerine kopyalamak daha kolay geliyor bazıları için. Herkes kendi yaptığı şeylerle bir yere gelsin isterim ama ne mümkün. Bu konuda da kesin çözüm ne olur hiç bir fikrim yok. Ben tasarlayayım sunayım para kazanmaya çalışayım öteki gelsin benden çalsın... bilemiyorum :(

Anonymous said...

Aaaa yazdığım mesaj yok olmuş. Yine yollayamadım ,3 dk kalan vaktimde blog ziyaretlerimi yapmaya çalışırsam bu olur.Kimbilir kime gitti yorumum

Pinocuğum,çizim harika olmuş yine.

Bizim sektörde dediğin gibi kopya çok ama en azından ünlü modacıların hangisinden esinlenildiği söylenir.Onlar da en azından link verebilirdi.Düpedüz hırsızlık bu.

Tijen said...

sevgili pino,
bugün yükledigim yazinin son kismini okudun mu? kitaplarda bile olduktan sonra hirsizlik...
tesekkürler tüm destegin için.
tijen

kedi said...

Herşeyin çalınmasına karşıyım.Emeğin çalınmasına da karşıyım.
Şeyyy pinocuum,senin çizimleri el altından "imza:biyonikkedi"diye piyasaya sürecektim dee,bu yazıdan sonra vazgeçtim.Keşke elimi çabuk tutsaymışım.
iıyyy,şakası bilem kötü oldu.
Bu arada sudoku kurbanı olmamışsın.Ya koca okumadı yada sudoku makinesi aldı gazeteden.

pinomino said...

Berrincim,
Üreten birileri olduğu sürece çalan birileri de hep olacak..ama inan hiçbir kopya aslının yerini tutamaz..o nedenle moralini bozma..çok sevgiler..

Aslıcım, dediğin doğru..trendleri gözönüne alarak tasarım yapmayı anlıyorum ama birebir kopya olayı bence de hırsızlık..gözümüzü açalım vallahi:))

tijencim okudum yazını..daha öncede okumuştum bu olayı..kitabı görmedim ama dediğin gibi yazıyordu..pes artık demekten başka çare yok..sevgilerle..

biyonikcim :) yok henüz yaşıyorum ama bulo çok bozuldu..tüm güvenini sarsmışım:)) amaaaan naapmalıydım sanki:))
bi de al çizimlerim sana helal olsun..ne demek:)) atarız altına güselinden kedili bi imza:))
çok öptüm sevgiler...

life said...

evden işe işten eve yazındaki kedini bebek pikemde kullandım:)Ama çok güzel oldu.Tek fark benimki ağaca tırmanıyor.Bir sakıncası yok değil mi?...

Sevgilerimle...

pinomino said...

age35 bence de bu işin başı eğitim..umarım her eğitimci senin gibi duyarlı davranır bu konuda..sevgilerle:)

şehnazcım, eline sağlık çok güzel olmuş:)..referans gösterildiği ve üzerinden maddi çıkar sağlanılmadığı sürece sorun olmaz..
kolay gelsin..sevgilerle:)

gregor said...

selamlar .bu fikir ve sanat eseri hırsızları genelde doğuştan kabız sanat sevicileridir kanımca.bu arada çizimleriz için tebirik ederim.bende, daha çok kendi çalışmalarımı sergilediğim bloğa bakmanızı dilerim.iyi çalışmalar

Anonymous said...

Merhaba sizi sobelemek istedim. Sorular blogumda bakabilirsiniz. www.blogcu.com/ediss

pinomino said...

serkan merhaba..çizimlerini gerçekten çok beğendim ellerine sağlık..ayrıca linklerinden gezdiğim pan'ın çaktiği fotolarda muhteşem..artık sık sık ziyaret ederim blogunu:) görüşmek üzere..

edacım en kısa sürede yazıcam umarım:) sevgilerle:))

mehmet livvarcin said...

çizim cidden nefis, bazan kıskanıyorum seni , he he. olmazsa şu pino yazısını kaldırıp kendi adımı yazarım oraya, sonra da yayınlarım sitemde. zira emeğe saygı konusu benim için de çok önemli :))

BurcuAşçı said...

Yazını büyük bir ilgi ile okudum ve cok haklısın...Mesela,ben amatör ve birkaç ödüllü şairim ve elbette şiirlerimi de blogumda paylaşmak isterim.Fakat sırf bu sebepten,hırsızlıktan, dolayı paylaşmıyorum. Tabi ancak noter tastikli şiirleirm hariç...Çok büyük terbiyesizlik bu. Böyle bir konuya yer ayırdıgın icin tesekkurler pinocum,sevgilerle...

pinomino said...

mehmet bey..yayınlayın vallahi pek güzel olur:) sevgiler:)

burcu'cum haklısın..bende tasarladığım giysileri koymuyorum fazla çünkü piyasa böyle besleniyor..taklit ederek..bu arada tebrik ederim şiir ödüllerin için:))

Anonymous said...

Pınarcım,Dünya Kadınlar Günün kutlu olsun.
Sevgiler,

virginiavalle.blogspot.com said...

Pino I forgot you,sorry :( really busy!!! yes,yes I remember but you commented where was not neccesary to comment, because that post not was mine :P and behind of you more people :P.....and I hidden the comments and I forgot sorry!!!


GREAT ILLO GREAT WORK LIKE ALWYAS MY DEAR :)

pinomino said...

berrincim teşekkürler senin de kutlu olsun:)

virginia:)) you are hard working designer:)) I really enjoy visiting your blog because you recommend fantastic links that inspire me much..see you:)))

kedi said...

piinoo pabucu yarııım
yaz yeni yaazı okuyalıım....

Cecilia's Art said...

hi! nice drawing, and your blog is always good!

take care!

do u speak english?, i gess so, no?

kisses!

mua!!!!!!!

pinomino said...

biyonikcim..pino yakında yorgunluktan ölecek:)) bi görsen gece 3lerde yatıyorum..dergi için yazı ve çizimleri bitirdim ama bende bittim sanırım..bugün umarım yapcam blogumada bişeyler..öptüm:)

cecilia thank you so much:) I am also visiting your blog every week..your paintings are amazing...
see you and best wishes:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...