Thursday, March 19, 2009

Büyükanne Dişlerin Neden Çok Sivri?

Çocuklara masal anlatırken çoğu yerini değiştiriyorum.. Bir lokmada yutulan kırmızı başlıklı kız, hırsızlık yapıp devin altınlarını çalan Jack, tüm köyün çocuklarını kaçıran fareli köyün kavalcısı..
Çok sevdiğim Hansel ve Gratel bile kendilerini hapseden cadıyı oyuna getirerek fırına atıp canlı canlı yakıyorlar! 
Masalları okurken dehşete düşmemek mümkün değil. Gerçi biz de bu masallarla büyüdük.. Bilemiyorum ki nasıl etkilendik bu şiddet sahnelerinden..
Neyse çok oyalandım, gitmem lazım.. Kapının önündeki güvercini öldürüp, kalbini çıkartıp kraliçeye götürmem gerekiyor:))
Goodbye Yellow Brick Road - Elton John

16 comments:

Anonymous said...

Kırmızı şapkalı Pino kurta der ki, ay sen ne tatlı kurtsuuuuuun... Kurt sevinir. Ne güzel gözlerin varrrrrrr... Kurt gülümser. Ne güzel kulakların varrrrrr... Kurt da der ki ona, hey kırmızı başlıklı Pino arkadaş olalım mı? Böylece kırmızı şapkalı Pino ve kurt arkadaş olur, kırlarda oynarlarrrrrrrr...

Tuğba Can

Biraz said...

Fakat tam oynarlarken kurt acikir oyunla karin doymuyor yiyim ben bu kirmiziyi der ve hart hurt yer:)

Anonymous said...

Ama masallar böyle olmasa,iyiyle kötünün ayrımını da yapamaz çocuklar.Bir şekilde öğretmek gerekiyo bazı şeyleri ki, şu anda dışarda kurtlardan bile zararlı insanlar var. Mesela Pamuk Prenseste elmayı yiyen prenses bayılır, bu da çocuklara tanımadığın inasnlardan bişey alınmamasını öğretir. Ama kabul etmek gerekirse güvercin biraz fazla olmuş :)

guguk kuşu said...

Ayyy yapma Pino, bırak güvercini uçsun mavi göklere, birazın labratuvarından bi tane kalp maketi bul onu kakala lanet kraliçeye, neyine yetmiyomuş aaaa

Anonymous said...

İnanın nazar değdi bu müziklere..Dinleyemiyoruz..sabah keyfim azaldı..Yardım lütfen..
Çiğdem

ÇAğ said...

Kırmızı başlıklı kızın başka bir versiyonlu kitabını aldım geçenlerde kızıma, bende şaşırdım klasik masalı bekliyordum. Kurttan kaçan ninesi masanın altına saklanmıştı,kırmızı başlıklı kız hemen ananesini kurtardı filan, öyle karnını delip içinden çıkarmadılar.Böyle öğrendi bizimki ama okula gidince afallayacak o başka...
Öptüüüm

pinomino said...

Tugbacim, arkadas olunabilir mi bir kurt ile:)) Ama ben olurum di mi:) Sonra kirlarda hoplaya ziplaya gezeriz, oyunlar oynarizzz..
Umarim masalin sonu midede bitmez :)

Biraz, ne cok fenasinn:))) Sanirim sen kucukken cok dinledin bu masallari:) Baksana zavalli Pino'yu yolladin kurtun midesine:))

Hande, evet haklisin iyi kotu kavramlari icin ama ben vahset kismindan rahatsiz oluyorum.. Biraz dikkat edersen icinde Dr. Hannibal'in bile kanini dondurabilecek siddet unsurlar bulacaksın:)

Guguk Kuşu, di mi ama.. bir de öyle deneyim:)) Yutarsa tabi:)

Çiğdem müzik yayını devam ediyor, siz dinleyemiyor musunuz?? Firefox ve explorereda sorun yok sanirim ama siz ne kullaniyorsunuz?

Cag iyi olmus.. bizdeki klasik versiyon ama her seferinde ben uyduruyorum bir seyler :) Kendileri okumayi becerene kadar ne kurtarsak kardır:)

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri said...

Pino'cuğum ben d eöyle geçen gün Hansel ile Gratel'i anlattım, çocuk fırından korktu. Hansel'le Gratel'in üvety annelerine kızdı.
Ne tuhaf masallarla büyüdük biz.

Yazgüneşi said...

im en sevmediğim masal Kibritçi Kız
Kimsesiz kız tam da yılbaşı akşamı herkes eğlenceye giderken kibrit satmaya çalışır ama kimse almaz
tek kuruş kazanamadığından ve çok üşüdüğünden kibritlerini yakmaya başlar
yaktıkça hayal görür
en son kibritte nüyükaanesi ışıklar içinden gelip ona elini uzatır beraber göğe yükselirler
ve sabah kaldırımda donarak ölmüş bir küçük kız cesedi bulunur

Nasıııı yaaaa
bu ne şimdi?
bunu çocuklarına okuyor ya insanlar!!
ben ilkokul çağındaydım okuduğumda
ağlamıştım oturup
bir de Kemalettin Tuğcu'muz vardır meşhur

ayrıca masallar gerçekten yanlış yönlendiriyor bence de çocukları
mesela kurt birini yutarsa zarar görmeden midesine gider ve karnı kesilirse çıkar zannediyorlar

iyiyi kötüyü ayırt etmeyi öğretmenin daha mantıklı yolları olmalı di mi?

pinomino said...

Özlem öyle gerçekten.. Çocukken normal mi geliyordu bize bilmiyorum ki.. ayıla bayıla dinlerdik tüm bu masalları.. Ama fırında yakma kısmı cidden ne feci değl mi..

YazGüneşi merhaba.. Aynı hisleri paylaşmışız çocukken. Bende çok üzülürdüm okudukça.. içim katılırdı..Neyse ki artık çok sayıda güzel çocuk kitapları var. Ben önce kendim okuyorum, sonra ufaklıklara:)
İyi kötü ayırımı ise sanırım çocuğun yaşadıkça deneyimlerle oluşturabileceği bir şey.. Biz ne kadar anlatsakda yaşayarak öğrenecekler pek çok şeyi:)

Belgin said...

Pino`cum dokunma güzel güvercineme:)

Oya Kayacan said...

Pino'cuğum, her çocuk çevre değerlerine göre büyüyor zannetsek de, karakter yapma aşamasında değişiveriyor bakıyorsun. Masallar kişilik gelişimi için faydalı.

esrarengiz şeyler said...

Alemsin Pinocum:) Bir hikaye yazmamda yardım eder misin?:))

Turkuaz Deniz said...

Kotu kalpli uvey anne, ceylanin kalbini kraliceye goturen bilmem kim... Ben de sevmiyorum, ne yani bu masallardaki cadilar, katiller olmasa iyiyi kotuden ayiramayacak miydik biz? Ayirabildik mi ki yani???
Ben soyleyince anlasin oglum, elmayi yiyip uyuyan prensesten degil. Az mi degistirdim cumleleri, degistirmeye de devam. Zaten bir dolu kotu sey var, masallar eglenceli olsun bari. di mi ama?

pinomino said...

Belgincim ne yapabilirim.. görev icabı:)

Oyacım bence de kesinlikle masallar çok önemli, ama içerikleri de aynı şekilde..çünkü kendileri ile özdeşleştiriyorlar kahramanları.. o nedenle seçimler çok dikkatli yapılmalı.. Ayrıca da Cancan ve Mavi'yi çoook öperimmm:)))

Esracım ne türde:))

Bende degistiriyorum Nesecim.. Baya bir hayal gucum gelisti masal uydurma konusunda:)) Her turlu masal itina ile yeniden yazilir :) optum cokk:)

Emel Kunt said...

Sadece şiddet değil, yalancılık, hırsızlık vs. bir sürü olumsuz şeyler var bu masallarda. Geçenlerde ilk defa böyle bir masal kitabı aldım oğluma. Hani bizim çocukluğumuzdaki masallar da ne güzeldi diye düşünerek. Her yerini değiştirdim kitabın okurken. Zaten oğlumun okulundaki psikologları kesinlikle bu tür masalları okumayın çocuğunuza diyor. Oğlum hala Hansel ve Gretel'deki cadının tatlı bir büyükanne olduğunu sanıyor:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...